Nye tider i Stavanger krever nye ideèr! Sittende posisjon stemmer de nye ideène ned.

Jeg er ganske sur akkurat nå. Eller, egentlig er jeg faktisk ganske forbannet. Og provosert. Den politiske "eliten" i Stavanger gjør meg faktisk mer enn irritert, og nå skal jeg fortelle hvorfor.

For bare noen dager siden var det møte i Levekårsstyret i Stavanger kommune. Der ble det fra Arbeiderpartiet fremmet et forslag om en gradvis, fullstendig avvikling av bestiller/utførermodellen innenfor helse og omsorg. Forslaget sa blant annet at Stavanger kommune skal være en foregangskommune der omsorgsressurser brukes direkte til pasienter og innbyggere, at ABI-modellen har vist seg å være byråkratisk og lite brukervennlig for de ansatte og at man ønsker en styrt avvikling. Hva sier da levekårspolitikerne fra posisjonen? Eller, la meg først si noe om hva de har sagt tidligere.

Sissel Stenberg sa til Aftenbladet den 29. jan 2015 følgende: - "Det er på tide å våkne opp og innse det. Jeg er helt enig med Linda Susanne Krüger. Vi må gå bort fra New Public Management", sier Sissel Stenberg som er Frps fraksjonsleder i levekårstyret i Stavanger. Frp stemte ned forslaget til Arbeiderpartiet. Kåre Reiten (H) sier 8.5.2015 i Kommunal Rapport: – "Noen av sykehjemmene skal ha brukt én til to stillinger på å krangle med bestillerkontoret om tjenester til tyngre pasienter". Høyre stemte ned forslaget fra Arbeiderpartiet. Og jeg vet at leder i Stavanger Venstre har snakket med både ansatte og pasienter om dette håpløst tunge byråkratiske systemet, og han har fått den usminkede sannhet, som han tilsynelatende har reagert sterkt på. Venstre stemte ned forslaget fra Arbeiderpartiet. Det samme gjorde Pensjonistpartiet og Krf.

Man stemmer altså NED dette forslaget om en styrt avvikling av et system som INGEN annen enn noen politikere og administratorer legitimerer. Pasienter, pårørende og ansatte på alle nivå (ja kanskje bortsett fra en gjeng virksomhetsledere, som sitter og beskytter stillingene sine og tier stilt) har i en årrekke sagt fra om at systemet ikke fungerer. Det fungerer IKKE til sin hensikt. Det stjeler tid, det skaper mistillit, det gir frustrasjon og det gir til syvende og sist MINDRE tid til pasientene. Politikere som åpent har sagt de er kritiske til ABI og ressursbruken, prøver tydeligvis å score dårlige politiske poenger på å knuse et meget fornuftig forslag fra Ap.

I Stavanger Aftenblad i dag, 25 mai, 2015, går Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Gerd Tove Lima og Hovedtillitsvalgt  i Sykepleierforbundet, Kirsten Harstad, kraftig ut og stiller seg undrende til forslag om å sette ned utvalg for å se på hva man kan gjøre for å minske byråkratiseringen. Harstad sier: - "Mer penger brukes nå i helse- og omsorgssektoren enn før, men mye av disse har gått til økt byråkrati, kontroll og administrasjon. Pengene burde heller ha vært brukt direkte på pasientene". Det har hun helt rett i! Det er akkurat det alle kritikere, varslere, pasienter og pårørende har sagt over lang tid. Pengene som brukes til å drifte et system skal brukes direkte mot pasientene. I tillegg er det faktisk ikke NOK PENGER i dette systemet. Det viser seg i hver eneste budsjettrunde, hver eneste år. Man går i minus, fordi man gir den pleien og omsorgen pasientene MÅ HA. Og når de får det de må og skal ha, da brukes det for mye penger. Ergo er systemet hult som et durkslag, og lekker akkurat like mye. Det er ikke nok penger i systemet til å drifte det slik det i teorien er tenkt.

Det eneste partiet som tar dette på alvor, og foreslår noe helt konkret med en nytteverdi er altså Arbeiderpartiet. De andre partiene ønsker å lene seg tilbake enda en gang og se på et utvalg bruke tid, penger og ressurser på å finne ut en eller annen høyst akademisk grunn til hva vi kan gjøre for å bli bedre. Istedenfor å LYTTE til alle dem som faktisk sitter med disse trange, hullete skoene på. Det er skammelig. Argumenter som at "dette kom overraskende", "dere var jo med på å starte dette" og at dette er en politisk markering i en pågående valgkamp. Ja ta meg pokker at det er en politisk markering!! Dette er programfestet i Stavanger Arbeiderparti. Dette går vi til valg på. Vi var med på å vedta dette, ja, det var vi. Men vi ser jo at dette ikke fungerer godt nok! Vi ser at andre får det til så mye bedre! Vi lytter til alle dem som har sagt fra, og vi tar dette med oss i vår politikk, vi vil gjøre noe med et vedtak som viste seg ikke å være så bra allikevel!!

Overraskende? Seriøst? Kan noen virkelig mene det? Da må det være fordi vedkommende syns det er overraskende at andre tør det h*n ikke tør, nemlig å ta selvkritikk og levere fra seg noe med innhold og direkte nytteverdi. Ja, jeg er forbannet, denne debatten er så langdryg at halvparten hadde vært nok. Det er skrevet spaltemetere om hva økonomifokuset gjør med kvalitet på tjenesten, på den indre motivasjonen til de ansatte og opplevelsen hos dem som kjenner dette på kroppen hver dag. Noe av det sterkeste var når Annette Dahl Wiig, Leder i Fagforbundet, fra sykesengen på sykehjem i Stavanger kommune bekreftet alt det vi har sagt så lenge. Det ER ikke godt nok. Pasientene FÅR IKKE det de skal ha. De ansatte SPRINGER hele tiden. Det blir begått alvorlige AVVIK i legemiddelhåndtering som knyttes direkte til tidspress og kompetanse. LIKEVEL blir altså forslaget fra Arbeiderpartiet om styrt avvikling av ABI de neste to årene nedstemt.

Jeg sier bare en ting: "folk i Stavanger, nå er det på tide at dere stemmer dette bort i fra posisjon. Stavanger trenger nytt styre. Det er valg 14 september, vær så grei å ta ansvar, posisjonspolitikerne har åpenbart ikke tenkt å gjøre det".


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Appeller, minner og om å gjøre en forskjell

Jeg savner deg Mormor

Forskjell mellom Høyre og Ap- deler Dag Mossige sin kronikk om viktige forskjeller!