Skjermtid hos de små håpefulle

Nå har vi gått drastisk til verks! Hvordan klarte vi oss uten alle skjermer når vi var små? Ungene idag er jo blitt totalt avhengige og i vårt hus har vi fått nok.

Ipader er fjernet frem til sommerferien. Med unntak av skolearbeid skal iPad ikke brukes til noe spilling, surfing eller tv-titting. Etter en uke så har vi allerede fått oppleve at guttene er mer tilstede og lytter mer til det vi sier.

Skjermene stjeler jo alt av oppmerksomhet! "Jeg skal bare se denne episoden ferdig", "jeg skal bare spille denne banen ferdig" osv osv har vært stående kommentarer hos oss og dette gidder ikke vi lenger. Vi er ikke foreldre for å stå på pinne for ungene pg la dem styre når og hvordan de har tenkt å lytte til oss eller delta i familien. 

Det har blitt mye mas, kjefting og negativt fokus vedrørende iPad siste tiden, vi har prøvd å begrense spilletid og lignende og har forsåvidt klart det greit. 1 time maks til dagen, ingen iPad i ukedager, kun et par timer om dagen i helg. Vi har prøvd ulike strategier. Men alle har betydd mas fra ungene om mer skjerm hele tiden.  

Den ufyselige uoppmerksomheten, arrogansen og nonchalansen som kommer frem med en gang skjermen skrus på er uakseptabel og det er vårt ansvar som foreldre å vise ungene at det ikke er ok! 

Overraskende nok har reaksjonene vært milde, fra guttenes side, etter at ipadene ble fjernet. Kan hende så de dette komme. Kanskje de også følte det ble vel mye negativt fokus. Det er hvertfall helt klart at skjermbruk fremover hos oss vil være meget begrenset, og jeg håper vi får innarbeidet gode vaner etterhvert. 

Jeg er rimelig sikker på at det er flere familier derute som har samme utfordringer som oss. Det er ikke sjeldent det kommer kompiser på besøk med iPad i sekken, da pleier vi si at dere får spille hjemme, her får dere leke med annet. Aldri noen kommentar. En annen påfallende ting er at det ofte ikke er noen kompiser på dørren- de sitter angivelig hjemme i hversin stue, med hversin skjerm. Triste greier! Jeg håper flere tar fra ungene skjermene mye hyppigere fremover, så kanskje vi får til mye mer gatelek enn vi ser nå! Ipad og andre skjermer er viktig å snakke om fordi vi lever jo i et samfunn der vi er avhengig av Internett og databruk, utrolig viktig vi tør ta diskusjonen når det går litt over stokk og sten slik det har gjort hos oss. 

Hva syns du? 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Appeller, minner og om å gjøre en forskjell

Jeg savner deg Mormor

Forskjell mellom Høyre og Ap- deler Dag Mossige sin kronikk om viktige forskjeller!