Forskjell mellom Høyre og Ap- deler Dag Mossige sin kronikk om viktige forskjeller!

Ikveld deler jeg den meget informative og oppklarende kronikken til Stavanger Arbeiderpartis Dag Mossige, i Aftenbladet 14.06.15. Her forteller han på en klinkende klar måte noen av forskjellene mellom Ap og Høyre i Stavanger. Det er ikke til å stikke under en stol at Stavanger har hatt medvind i de årene Høyre har styrt byen, de er jammen gode på å fortelle om alt det gode de har gjort. Men nå har det sluttet å regne oljepenger, vi har lite eller ingenting oppspart i buffer, og posisjonen tar ikke ansvar for dette. Stavanger trenger så absolutt ny sjåfør.

Valg 2015 – Stavanger:

Forskjellen på Høyre og Ap

"En lærer undrer på om hun har en jobb å gå til etter ferien. På Madla står en ny hall til 256 millioner kroner for det meste ubrukt, for det meste betalt av dine skattepenger. Høyre har ledet Stavanger i 20 år – de 20 beste i byens historie. Ikke en krone er satt av på bok. Nå kommer kuttene. Mange føler på kroppen hva en dårlig kommuneøkonomi betyr. Hvorfor var ikke vi, den smarte oljehovedstaden, bedre forberedt?


Nylig hørte jeg en høyrepolitiker fra Stavanger si: «Enkelte kriser kan man ikke forberede seg på.» Den kjøper jeg ikke. «Change when you can, not when you must!» sa en klok person. Det handler om kunsten å være forberedt, spesielt på det du ikke kjenner til. Da Norge i 1990 opprettet oljefondet, verdens største airbag, var det ikke fordi vi hadde en krise, men fordi det var klokt. Formuen på bok gjør at vi har noe i bakhånd. Det samme skjer i familien. Vi liker å ha litt på konto, hvis kjøleskapet ryker eller girkassen i bilen takker for seg. Vi pakker spaden fordi det kan bli uvær på fjellet.
God ledelse handler om å være forberedt på det uventede. På boligkriser, bankkriser, oljekriser, dotcom-bobler. Har Høyre trodd at det aldri kom til å skje noe her i byen?

Kan ikke sammenlignes
Jonas Gahr Støre sa nylig til denne avisen: «I Stavanger har det blitt planlagt for at treet skal vokse inn i himmelen. De burde i langt større grad bygd en buffer for regnværsdagene.»
Høyre har vært flinke til å ta æren for suksesser. Vi ser ikke samme iveren til å ta ansvar når kuttene kommer. Dette har vi alle vært sammen om. Dere har styrt nesten like mye som oss, vil nok Høyre si. Men det er feil, både faktisk og moralsk. Det er en ære å ta på seg ordførerkjedet. Med dette følger ansvar. Hvis du i 20 år har hatt begge hendene på rattet, og så plutselig oppdager at bussen har kjørt seg vill, er det ikke bra å skylde på de andre passasjerene. Joda, Ap har vært en aktiv passasjer. Men allerede i 2010 dro vi i nødbremsen. Vi så oss rundt og likte ikke det vi fant. Pluss/minus 100 personer som kontinuerlig ventet på sykehuset fordi kommunen ikke kunne ta imot dem. Et økende vedlikeholdsetterslep der skolebygg ble «rødlistet» som lite egnet.

Vi kunne fortsatt – men det viktigste var at vi tok grep. Vi sa nei til flere prestisjeprosjekter og satte foten ned for folkebad. I stedet har vi brukt pengene på å investere i sykehjemsbygg, vedlikehold, kommunale boliger – listen er lang, og vi er blitt nedstemt av Høyre og posisjonen hver gang.
En god leder tar ansvar: «Beklager, jeg kjørte feil.» Høyre har vært flinke til å ta æren for suksesser. Vi ser ikke samme iveren til å ta ansvar når kuttene kommer. Har du hørt om Siriskjær? Regningen kan bli på 75 millioner kroner. Mange tenker at det er det samme hvem de stemmer på, at det ikke er forskjell på Høyre og Arbeiderpartiet. Det er feil. Ap har i de siste fire årene kommet med en rekke forslag som ville satt byen i en bedre situasjon. Men vi har blitt nedstemt og blitt beskyldt for å lage bråk. Ikke minst har Cecilie Bjelland fått passet påskrevet fordi hun vil endre måten byen styres på. Det liker ikke Høyre og Venstre. Mediene har fokusert på personer. Det har vært mindre snakk om hva det krangles om. Kanskje det får mer fokus nå?

Sak etter sak
Den tomme Expo-hallen på Madlaveien er bygget av dine penger. Arbeiderpartiet sa nei til å bygge hallen før vi hadde oversikt. Vi ble nedstemt. Gang på gang har vi tatt opp spørsmålet om samordning av konferansearbeidet i byen, uten gehør. Nå er posisjonen plutselig positive til dette. Hallen kostet 256 millioner kroner. Det kan man få 375 lærere for. Husker du bybanesaken? Bare i planlegging røyk 100 millioner. Arbeiderpartiet skar igjennom og stoppet bybanen før det ble en parodi. Nå bygges Bussvei 2020. Høyre stemte mot dette. Ville det være mulig å gjøre en dårlig jobb i høykonjunkturen de siste 20 årene? Har du hørt om Siriskjær? Her har Arbeiderpartiet sagt nei til at Stavanger kommune skal ta over private forpliktelser, fordi vi har hverken et juridisk eller moralsk ansvar. Regningen kan bli på 75 millioner kroner. Høyre og posisjonen synes kommunen skal bidra. Kutte i skolen, men bruke våre skattepenger på å kompensere private entreprenører, er det riktig? Høyre og flertallspartiene mener ja – Arbeiderpartiet mener nei!

Regjeringen
Situasjonen kommunen nå er i skyldes manglende evne til å tenke langsiktig, men også manglende støtte fra regjeringen. Så godt som null i drahjelp fra regjeringen i vanskelige tider viser at Høyre lokalt ikke når fram til Oslo. Ernas budsjett gir oss 33,5 millioner kroner. Vi har en regjering som ikke forstår Kommune-Norge, og som prioriterer skattekutt fremfor god kommuneøkonomi. Hva er viktigst, at de som har mest får enda mer, eller at kommunene får nok penger til sine basistjenester? Arbeiderpartiet vil prioritere kommunene. For Stavangers del betyr det 75 millioner. Det utgjør 74 sykehjemsplasser, 523 barnehageplasser eller 110 lærere.

Trenger en ny sjåfør
Mange mener Høyre har gjort en god jobb. Men ville det være mulig å gjøre en dårlig jobb i høykonjunkturen de siste 20 årene? Ville Ap ha gjort det bedre? Døm selv. Ap vil krympe bystyret med 10 representanter. Vi foreslår også kraftige kutt i lønna til politikerne, til sammen 20 prosent av pengene som går til politisk styring. Ap vil kvitte seg med kommunale selskaper og gi mer makt til bystyret. Høyre oppretter stadig flere selskap. Ap fikk gjennom Bussvei 2020. Høyre brukte en sum tilsvarende 700 barnehageplasser på evige bybaneutredninger. Ap vil at skatteinntektene skal gå til felleskapet. Høyre føler seg moralsk forpliktet til å bruke skattepenger på private utbyggere. Stavanger Ap setter barnehager, skoler og eldrehjem først. Nå trenger vi en ny sjåfør."

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Appeller, minner og om å gjøre en forskjell

Jeg savner deg Mormor